Website aanpassen aan scherm resolutie: Auto 800x600 1024x768
Maart 2024
M D W D V Z Z
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Verslag van de Museumrit 2010

Zondag 17 oktober 2010 is de Museumrit verreden. Uw redacteur was er bij en doet verslag.

Zo'n 21 auto's, waarvan 20 oldtimers, 41 deelnemers en een frisse, maar zonnige dag. Dat waren die zondag de ingrediënten voor wat een geweldige dag is geworden.
Wat we in de evenementenkalender de museumrit noemen, was in werkelijkheid een heel gevarieerde dag waarin ook een rit was ingepast. De organisatoren, Kees Versluijs en Henk de Vos, hadden het volgende vor ons bedacht. Voor de meesten van ons betekende het een vroege start voor de zondag. We werden om 09:00 uur al verwacht bij de voormalige Atoomcommandopost in het park Overvoorde in Rijswijk. Voor wie het nog niet kent: we waren te gast op het oefenterrein van de Politie Haaglanden en de Brandweer, die er oefenen op een terrein waar de Duitsers in WO II een aantal bunkers hebben neergezet om berichten uit Engeland te kunnen afluisteren.

Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd in de grootste bunker een atoomcommandopost ondergebracht. Bescherming Bevolking (BB) was in de jaren vijftig en zestig een hot item. Met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen was de Regering in die tijd zeer beducht voor mogelijke aanvallen met nucleaire wapens. De bevolking diende bij zo'n aanval geëvacueerd te kunnen worden en de BB was daar het antwoord op van de Nederlandse regering. Dat duurde tot 1980 toen minister Hans Wiegel vond dat de inmiddels verouderde organisatie, die de BB was, geen functie meer had en hij hief de zaak op. De BB-locaties, die je door het hele land kon vinden, raakten in de jaren daarna in verval. Tot enkele jaren geleden iemand het initiatief nam om van de bunker in Rijswijk een museum te maken.
En het reslutaat is er naar: je krijgt er een volledig beeld hoe het daar in die tijd toeging en de vrijwilligers, waaronder één van onze leden (Ries Kruidenier), hebben er een heel boeiend verhaal bij. Het museumseizoen 2010 voor de Atoomcommandopost is inmiddels afgelopen, maar volgend jaar zijn ze weer open. Kijk voor de openingstijden op www.ncbb.nl (Nationale Collectie Bescherming Bevolking) en ga er een keer langs!

Tijd voor de museumrit. En die ging via een werkelijk prachtige route door het Westland (ooit van het gehucht De Kapel gehoord?), via Vlaardingen en Schiedam naar Delfshaven. Delfshaven, lang geleden in 1300 als zelfstandig havendorp gesticht, is nu onderdeel van Rotterdam en heeft het aanzicht van een openluchtmuseum.......... Ons doel die middag was Scheepswerf De Delft, dat tevens een museum is. Na de lunch in het restaurant van het museum werd ons, ook weer door vrijwilligers, haarfijn uit de doeken gedaan hoe het Linieschip De Delft, dat in 1797 voor de Noordzeekust verging, weer tot leven wordt gewekt.

Lopend over een galerij zie je beneden je hoe in verschillende werkplaatsen een replica van De Delft vorm krijgt. Buiten staat een indrukwekkend raamwerk van 77 spanten uit eikenhout vervaardigd en binnen wordt gewerkt aan de drie "bijboten", het boegbeeld, talloze ornamenten en het scheepsmeubilair. Alles volgens de originele tekeningen, die uit het Maritiem Museum in Rotterdam te voorschijn kwamen. Door een voortdurend gebrek aan vrijwilligers en sponsorgelden duurt de bouw overigens al ruim zeven jaar en er zal nog wel tien jaar bijkomen, werd ons verteld. Zie ook Stichting historisch schip "De Delft": www.dedelft.nl.

Na de rondleiding was er nog een verrassing, in Delfshaven hielden de galeries, antiekzaken, etc. "Open deur" en zo hebben de meesten van ons nog heerlijk langs de kaden kunnen slenteren. Vanzelfsprekend waren ook de kroegen van Delfshaven open en dus hebben we om 16:00 uur met een drankje op een nog steeds zonnig terras deze goed geslaagde dag met elkaar afgesloten.

Kees en Henk nogmaals reuze bedankt!

  Technomiddag voor leden
za 06 april: 13:00 - 18:00
  Lenterit
zo 14 april: 10:00 - 17:00
  VOV Voorjaarsdag
zo 05 mei: 00:00
  Huize Vlietlande rit
za 08 juni: 00:00
  Bijkletsavond
wo 12 juni: 20:00 - 22:30
De VOV heeft als doelstelling het bijeen brengen van oldtimerliefhebbers uit Voorschoten en omstreken om samen aan evenementen deel te nemen, gegevens van de verschillende voertuigen uit te wisselen, zoals informatie voor restauraties, onderdelen en adressen. De leden ontvangen vier keer per jaar het clubblad VONK. Ieder lid mag gratis een advertentie plaatsen voor de verkoop van zijn of haar voertuig. Daarnaast worden ze regelmatig via een Nieuwsflits op de hoogte gehouden van recente ontwikkelingen.